Fort Offline
Waarom zit ik op een fort?
Als jochie was ik al gek van militaire locaties. Ik groeide op bij een vliegveld waar toen de luchtmacht daar vertrok, en het een slapende basis werd, wij het als geheime jongensbende ‘’in bezit’’ namen.
In militaire dienst kende ik alle legerplaatsen uit mijn hoofd. Gek was ik van de officiersmesses van de in Duitsland gelegerde Britten. Zoveel traditie. Aan het eind van de oefening Pimm’s drinken, met de pink omhoog. Laatst werd ik als reserveofficier voorgoed uit dienst gegooid vanuit de mooiste en oudste mess in Nederland: Op de zogenaamde Knobbel op het artillerieschietkamp bij “t Harde.
Maar waarom dan nu op een fort? Een goede vriend van me raadde mij aan om mijn activiteiten voor teambegeleiding op een militaire locatie te doen. Maar op een officiële defensieplek kon ik natuurlijk niet terecht. Maar wacht eens, dacht ik, er zijn veel forten in Nederland, als deel van die waterlinies. Sommigen zijn al aardig gerestaureerd of in gebruik als brouwerij of kantoor of zelfs als B&B. Maar ondanks een jarenlange zoektocht kon mijn plek niet vinden, steeds was er een instantie die er een stokje voor stak of waren de vleermuizen de baas. Want als er een beschermde diersoort woont dan kan je het helemaal wel vergeten.
Gefrustreerd was ik gestopt met zoeken. En toen vond ik het! Een goede vriend vertelde me dat hij martial arts workshops deed op een fort en een ander doet er yoga. En dat er management teams op bezoek komen. Daar wilde ik meer van weten. En nu ben ik met de beheerder Boer Bos plannen aan het uitwerken voor begeleiding van teams en managers en professionals die de ruimte zoeken en even offline willen zijn. En het heet Fort Offline. Bij Aalsmeerderbrug. Midden tussen de dynamiek van Schiphol en alle omliggende bedrijven. En…., ik ben weer terug bij een vliegveld.
Fort Offline
Op Fort Offline ga je letterlijk even offline. Ons brein verwerkt zo’n 10.000 boodschappen of signalen per dag. en raakt soms overbelast. Waardoor er weinig tijd overblijft voor ‘’diep werk”. Diep werk is denkwerk waarin je belangrijke of moeilijke, complexe dingen bedenkt, maakt of oplost. Zoals een nota schrijven, een spreadsheet maken, een complex probleem analyseren, programmeren, of een hogere vorm van creativiteit. Diep werk is in de toekomst (en de toekomst is nu begonnen…) het enige wat niet gedaan kan worden door een computer of kunstmatige intelligentie.
Het heeft te maken met hoe we informatie verwerken. En hoe ons brein is getraind om dat goed te doen. Vooral in de luchtvaart en in de militaire wereld is daar veel ervaring mee opgedaan. Die kan ik met je delen op Fort Offline.
Maak mee wat het fort met je doet.
Voor de ondernemer: Even een dag geconcentreerd de focus op de kern van je zaak.
Je krijg je de ruimte om nieuwe ideeën op te doen of om stil te staan bij een vraagstuk wat opgelost moet worden. Zodat je verder komt met je bedrijf of in je bedrijf.
Voor het team: pak die dag om dat vraagstuk eens beet te pakken
Binnen het team hebben jullie geen tijd om er eens voor te gaan zitten, of jullie zijn het nog niets eens, of je wil met je team de zaken eens op een rijtje zetten.
Minder telefoon, meer bereik.
Intensief gebruik van de smartphone kent ongewenste en soms verslavende nevenwerkingen. In een speciaal programma laten we zien hoe en hoeveel je kunt bereiken (het bereik) qua loopbaan, succes in relaties , en een hoger goedgevoel als je dat apparaat anders gaat gebruiken.
Droom je er wel eens van om eens even ongestoord je gedachten op een rij te zetten?
Ben je de eindeloze meetings op kantoor zat en wil je er wel eens uit, een andere setting, waar je nieuwe ideeën opdoet?
Ben je het zat dat iedereen maar tijdens de vergadering zit te appen en dat de echte zaken niet worden besproken of opgelost?
Mijn fort is een oase te midden van de hectiek van Schiphol en alle bedrijvigheid eromheen.
Mijn fort is mijn fort na een jarenlange zoektocht naar een fort met de juiste mensen. Die net als ik gericht zijn op de kern van de zaak.
We leven in die VUCA wereld die van ons vraagt om super agile te zijn en bijna non stop alle aandacht van ons brein vraagt.
Terug naar de kern, dat is de beweging op mijn fort.
Beweging en actie op een verstild fort, een militair bouwwerk. Verdediging. Het water als wapen. Maurits consulting is vernoemd naar het militair genie Maurits van Nassau (1584-1624) die de Spanjaarden verdreef zodat de Gouden eeuw kon aanbreken.
Militaire principes drijven Maurits Consulting. Niet belerend, maar juist inspirerend. Trefwoorden: Leiderschap, teamwork, besluitvorming, focus en concentratie. Doorzettingsvermogen. De mentale component.