Eerst even dit: Mijn eigen afkicken.

Na publicatie van mijn boek Teams door het vuur, 9 krijgsmachtlessen voor managers werd het lange tijd iets te stil. Ik ben bezig met een nieuw boek, maar ik vond dat eerst mijn workshops eens goed op gang moesten komen. Ik dook daar steeds voor weg. Ineens kwam ik erachter hoe ik mijn aanpak zou kunnen veranderen. Ik moest afkicken van plannen maken en juist dingen gaan doen.
Dus ik besloot om het nieuwe idee voor 9 levens en ”overwinnaarsbrein”  toe te spitsen op een alledaags sluipend probleem en dat is: Afleiding door de smartphone.

Over de afbeelding hierboven: appjes en bliebjes zijn ongemerkt verslavend geworden. Genoeg wetenschappelijk bewijs daarvoor. Bovendien wordt het brein steeds uit focus gehaald. Dat heeft een groot negatief effect op de dingen die mensen willen bereiken op het gebied van leven, welzijn, relaties, loopbaan en financiën. het plaatje is een screenshot uit een filmpje van mijn hand wat je kunt bekijken op https://youtu.be/ZydDp-JD-VM

De smartphone, vloek of zegen?
De voordelen van de smartphone zijn ongekend groot: Toch zijn we op een kantelpunt beland. Onderzoek In de Verenigde Staten toont dat mensen gemiddeld 4 uur per dag op hun telefoon zijn en 40% geeft toe eraan verslaafd te zijn. Elke dag overlijden er 11 mensen in het verkeer vanwege texting & driving.  In Nederland wordt het binnenkort net zo zwaar bestraft als onder invloed rijden. Het brein wordt voortdurend onder vuur genomen door de smartphone. De aanhoudende stroom meldingen en interrupties doen een aanval op het stress- en immuunsysteem waardoor mensen ongemerkt steeds onder te hoge spanning staan. Het brein is daar niet op toegerust. Het wordt steeds moeilijker om geconcentreerd aan een taak te werken, terwijl dat in onze snelle wereld nou net zo belangrijk is geworden.  App ontwikkelaars maken apps bewust verslavend. En dat is geen mentale verslaving, het is net zo fysiek verslavend als een drug. Want het zijn dezelfde stofjes in het brein die daarvoor zorgen.

 

 

 

 

 

 

 

Afkicken? Minder telefoon, meer bereik.   
Afkicken dan? Het is dan net als stoppen met roken: kom er maar eens vanaf. Veel rook-afkickprogramma’s werken niet. Waarom niet? Er is wel korte termijn pijn (enorme trek in sigaret die je niet mag), maar de lange termijn fijn (gezondheid) wordt niet gevoeld.

Het programma Minder telefoon, meer bereik is zo opgezet dat er zo snel mogelijk positieve effecten voelbaar zijn.
De processen waarbij je brein nieuwe cellen en nieuwe verbindingen aanmaakt worden gestimuleerd. Die zo belangrijk zijn voor uitdagende prestaties op het werk. Het programma heeft het acroniem DEFENS wat staat voor Discipline, Exercise (bewegen), Focus, Enrichment, (verrijking van je repertoire), Natuur en Slaap.
Het is gebaseerd op neuropsychologie, inzichten uit het leger en de luchtvaart.

Wat levert het programma op?

  • Meer tijd in een werkdag
  • Rust en overzicht
  • Minder stress
  • Beter concentratievermogen
  • Betere probleemoplossing
  • Hoger aanpassingsvermogen
  • Betere teamprestaties
  • Hoger gevoel van welzijn
  • Meer aandacht voor relaties en ‘’quality time’’
  • Uitdagende persoonlijke en zakelijke doelen komen binnen bereik.