Hij was vorige week  bij ons op bezoek om een boek in ontvangst te nemen over 100 jarig bestaan van onze vereniging. Instructie was: geen foto’s maken.

Niet alleen de koning heeft hier last van. Om de haverklap halen we onze telefoon tevoorschijn, voor wat dan ook. Dat verdringt de aandacht voor de werkelijke wereld om ons heen. In het verhaal hieronder word de telefoon even verboden en iedereen hield zich daaraan. Met discipline. Iedereen was sterker dan de eigen reflex om de telefoon tevoorschijn te halen. Maar het is niet alleen onbeleefd in gezelschap, het is ook nog eens slecht voor je concentratie en denkvermogen.

 

Het donkere auditorium zat nokvol, er konden maar 250 mensen in. We zaten al 10 minuten te wachten. De dagvoorzitter vroeg om telefoons uit op of trilstand te zetten, en om geen foto’s te maken. iedereen zou na afloop officiële persfoto’s krijgen. De majesteit komt binnen, iedereen stond netjes rechtop, de majesteit gaat zitten en vervolgens gaat iedereen zitten. Zoals het heurt. Er werd inderdaad geen foto gemaakt, geen flits te zien. De eerste spreker begint zijn betoog, zichtbaar zenuwachtig. En zo kabbelt de bijeenkomst door. De koning krijgt het eerste boek overhandigd en weer geen enkele foto. Sterker nog, gedurende de hele sessie van anderhalf uur is er geen schermpje te zien. Niemand haalt zijn telefoon tevoorschijn.

Wat was hier aan de hand? Waren de sprekers zo boeiend?

Nee, ik was bij de een officierenvereniging van militairen. Waar discipline hoog in het vaandel staat. Als je die mensen een instructie geeft wordt die ook opgevolgd. Dan weerstaan zij de drang -die bijna iedereen wel heeft– om regelmatig de telefoon te checken.

Discipline is een woord met een sterke lading. Sommigen denken dat discipline streng afgedwongen moet worden door een meerdere of een autoriteit. Maar echte discipline komt van binnenuit. Je luistert naar je innerlijke stem die zegt wat goed voor je is en wat je beter niet kunt doen.

Veel mensen zouden liever wat minder op hun schermpje kijken. Een beetje afleiding is niet erg maar steeds afgeleid worden haalt je uit concentratie of is niet prettig voor de mensen waarmee je net in gesprek bent.

Het is ook niet goed voor je brein. De aanhoudende stroom meldingen doen een aanval op het stress- en immuunsysteem waardoor mensen ongemerkt de hele dag door onder te hoge spanning staan. Het brein is daar niet op toegerust. Het wordt steeds moeilijker om geconcentreerd aan een taak te werken, terwijl dat in onze snelle wereld steeds belangrijker wordt om je geld te kunnen verdienen.

Voor mensen die serieus af willen van al die afleidingen en in plaats daarvan hun breinprestaties juist willen verbeteren heb ik het programma Minder Telefoon, Meer Bereik samengesteld.

De D van Discipline is het eerste onderdeel daarvan. Wil je er meer over weten? Lees er hier meer over

Hier volgen alvast 3 tips:

 

  1. Laat je alleen storen door mensen – niet door algoritmes

Stel je smartphone zo in dat hij alleen af gaat als een persoon je probeert te bereiken. Dus niet als een bedrijf of een algoritme je aandacht probeert te claimen voor weer de volgende soort van virale commercie.

Hoe je dat doet? Simpel:

  1. Schakel notificaties uit voor apps. Dit doe je in de instellingen.
  2. Schakel notificaties in voor apps die mensen gebruiken om je te bereiken. Zoals de telefoon, iMessage, WhatsApp, Messenger etc.
  3. Configureer specifieke apps om alleen bepaalde notificaties door te laten. Zo kun je in Twitter en Instagram instellen dat je enkel notificaties ontvangt als mensen je een privé bericht sturen, maar niet als ze je post liken. Stel bijvoorbeeld ook in dat groepsapps geen meldingen geven.

Op deze manier trilt je smartphone vanwege een mens van vlees en bloed, geen algoritme.

  1. Activeer de niet-storen modus

Alle moderne smartphones hebben een niet-storen modus. Eenmaal ingeschakeld worden alle melden gedempt, maar zijn ze nog wel zichtbaar als je je scherm inschakelt.

Deze niet-storen modus kun je zo programmeren dat deze elke dag automatisch inschakelt.

  1. Minimaliseer je apps

Vraag jezelf af: welke apps – buiten messaging apps – kosten me de meeste tijd? Gooi deze tijdrovende apps van je telefoon en kijk wat het voor je doet.

  • Verwijder tijdrovende social media apps, en check deze alleen op je pc of laptop.
  • Verwijder andere apps die je afleiden gedurende je dag. Zoals nieuws, video apps, of games zonder einde die continu je aandacht wegkapen.

 

Succes!